hoe bescherm je je huid tegen luchtvervuiling www.ecocosmeticx.nl

Hoe bescherm je je huid tegen luchtvervuiling?

 

Luchtvervuiling, uitlaatgassen en fijnstof

Onze huid staat in direct contact met de lucht waarin we leven en bewegen. Hoewel de huid een stevige barrière vormt voor invloeden van buitenaf, blijken uitlaatgassen en fijnstof wel degelijk schade te kunnen veroorzaken. Als je buiten bent belanden vervuilde deeltjes op je huid en helaas kunnen ze ook in je huid doordringen omdat ze 5 tot 10 maal kleiner zijn dan je huidporiën. Schade door luchtvervuiling zorgt voor huidproblemen en versnelde huidveroudering.

Luchtverontreiniging zorgt voor de vorming van vrije radicalen

Onderzoek toont aan dat fijnstofdeeltjes die in de huid trekken veranderingen teweeg kunnen brengen. Fijnstofdeeltjes bestaan onder meer uit  metalen, zuren, stof en chemicaliën. Vervuilde lucht zorgt voor oxidatieprocessen in de huid met als gevolg de vorming van vrije radicalen en ontstekingsfactoren. Tevens zorgt luchtverontreiniging voor collageenafbraak in de huid, afname van de hoeveelheid vitamine E in de huid, een veranderde talgproductie en pigmentvorming. En bij mensen met huidaandoeningen neemt de gevoeligheid van de huid toe.

Wat doet luchtvervuiling met je huid?

Door het ontstaan van oxidatieve stress komt er een disbalans tussen de vrije radicalen en anti-oxidanten in je lichaam. Dit kan voor huidproblemen zorgen als:

Een droge en gevoelige huid; vrije radicalen verminderen het vochtgehalte, de talgproductie en de beschermingslaag van de huid. hierdoor wordt de huid droger. Een gevoelige huid krijgt sneller last van ontstekingsreacties.

Een onzuivere huid met ontstekingen doordat het vuil in de poriën dringt en ze verstopt.

Vorming van pigmentvlekjes doordat luchtvervuiling de kans op pigmentvorming met 20% verhoogt.

Vroegtijdige huidveroudering door te hoge concentratie aan vrije radicalen ontstaat de vorming van lijntjes en rimpeltjes. Luchtvervuiling verhoogt tevens de afbraak van collageen in de huid waardoor de huid veroudert.

Wat kun je zelf doen tegen luchtvervuiling?

  1. Reinig je huid twee keer per dag met een gezichtsreiniger
  2. Scrub je huid en gebruik een reinigend masker om je poriën schoon te houden
  3. Bescherm je huid met een crème tegen huidvervuiling; de zogenaamde ‘anti-pollution’ producten
  4. Gebruik een SPF tegen pigmentvorming 
  5. Eet producten die rijk zijn aan anti-oxidanten als kleurrijke groenten, fruit, noten en zaden

Anti-pollution serums, crèmes en maskers

Anti-pollution producten zitten boordevol anti-oxidanten om het tekort aan anti-oxidanten door luchtverontreiniging te kunnen aanvullen en oxidatieve stress tegen te gaan. Tevens kunnen de maskers  koolstof bevatten om de huid te ontgiften en kalmeren. Een SPF geeft extra bescherming tegen zonbeschadiging en pigmentvorming.

Search
×